Ved dødsfald udstedes en dødsattest af lægen, som sørger for at indsende attesten digitalt til begravelsesmyndigheden.

Som efterladte må og kan I foretage alle aftaler og registeringer selv.
I kan også kontakte en bedemand, som kan hjælpe med alle praktiske forhold omkring begravelse/bisættelse.

Ved en kirkelig begravelse/bisættelse skal skal I først kontakte kirkekontoret for at fastsætte en dato.

Herefter udfyldes "Anmodning om begravelse eller ligbrænding" på borger.dk.
Følg dette link: https://www.borger.dk/Sider/Doedsfald.aspxaspx

Anmodningen om begravelse/bisættelse udfyldes så hurtigt som muligt efter at aftale om bisættelse/begravelse er på plads. (Det kan bedemanden også hjælpe med)
Her anføres, om afdøde skal begraves eller brændes, og om en præst skal medvirke.
Det, der skrives, skal være i overensstemmelse med afdødes ønsker.

Hvis afdøde var medlem af folkekirken, bliver det i almindelighed forstået som et ønske om, at en præst skal medvirke ved begravelsen/bisættelsen.

Når det er på plads får I en samtale med den præst, som skal medvirke ved højtideligheden.
Ved denne samtale fortæller I om afdøde, aftaler forløbet for højtideligheden og hvilke salmer der skal synges.
Er der særlige ønsker til musik, kan dette ofte lade sig gøre. Der kan dog blive tale om et vederlag, hvis organisten skal bruge længere forberedelsestid.
Er der ønsker om solosang, kan dette også lade sig gøre mod et solisthonorar på 1500,- kr.

Begravelsesmyndigheden undersøger, om begravelsen kan gennemføres som ønsket. Kan den det, godkender begravelsesmyndigheden anmodningen og underretter samtidig skifteretten og folkeregistret om dødsfaldet, ligesom der sendes besked til krematorium og kirkegård.

Jordfæstelse eller ligbrænding skal normalt ske senest otte dage efter dødsfaldet (dødsdagen medregnet).
En urne skal ligesom en kiste sættes i jorden på en kirkegård. Urner kan også anbringes i særligt indrettede rum (kolumbarier), som findes ved nogle kirkegårde.
Alternativt kan man anmode om, at asken spredes over havet.

Ordforklaring

Begravelse: når kisten sænkes ned i jorden (jordfæstes).
Bisættelse: når afdøde bliver brændt.

Ved en begravelse sker jordpåkastelsen på kirkegården, når kisten er sænket ned.
Ved en bisættelse sker jordpåkastelsen i kirken inden kisten køres væk i rustvognen.
Der er ikke andre forskelle på ceremonien eller kirkens tilgang dertil.