Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Islev Kirke
Forkyndelse for alle

SOMMERHØJSKOLE: Rusland som anfægtelse for Vesten: Politisk, åndeligt og kulturelt

AUG
03

SOMMERHØJSKOLE: Rusland som anfægtelse for Vesten: Politisk, åndeligt og kulturelt


Dato Onsdag d. 3. august 2022, Kl. 19:30 til kl. 21:30
Sted Islev Kirke, Slotsherrensvej 321, 2610 Rødovre
SOMMERHØJSKOLE: Rusland som anfægtelse for Vesten: Politisk, åndeligt og kulturelt

Foredrag ved Christian Gottlieb

Sammen med lettelsen over Sovjetunionens sammenbrud og afslutningen af den Kolde Krig bredte der sig i Vesten en forventning om, at Rusland nu endelig ville begynde at udvikle sig til en slags “normalt” land efter vestlig standard: Markedsøkonomi, liberalt demokrati, individuelle rettigheder, retsstatsprincipper og -praksis, sekularitet. 

Sådan er det imidlertid ikke gået. Forventningerne er blevet skuffet og i vidt omfang afløst af en opfattelse af Rusland som en uforsonlig modstander. Først og fremmest politisk og militært, men også i åndelig og kulturel forstand. I historisk lys er denne opfattelse dog ikke ny, og disse forventninger til Ruslands vesternisering var næppe nogensinde realistiske. 

Som et blik på Ruslands historiske erfaring og kulturelle og åndelige tradition vil demonstrere, har forudsætningerne for nyere vestlig udvikling kun i ringe grad været tilstede, og spørgsmålet om landets forhold til Vesten har i flere århundreder været et stående kontroversielt problem. Samtidig er både Rusland og Vesten som kristne og europæiske dog også fælles om et åndeligt og historisk grundlag, som Vesten på sin side i stadig højere grad synes i færd med at forlade, mens Rusland efter Sovjetunionens sammenbrud søger tilbage til dette grundlag. 

Dermed bliver Rusland ikke blot en modstander, men også en slags påmindelse om, hvad Vesten en gang var og således en anfægtelse af Vestens udvikling.

Foredraget er en del af Islev Kirkes Sommerhøjskole 2022:

 `Skærm vor undren´ - 5 udvalgte onsdage fra 29. juni til 3. august

Skærm vor undren og bevar/ gåden om det sidste svar/ lad os tro ar vi er mer´/ end en skal af støv og ler!

Således lyder det i vers 6 i Lisbeth Smedegaards salme Gådefuld er du, vor Gud! (DDS 22 – og heraf titlen på årets sommerhøjskole

Sommerhøjskolen indbyder i år til en række foredrag med nedslag i vores åndelige, kirkelige og kulturelle rødder. Indenfor de sidste måneder har vi oplevet, at krigen i Ukraine sætter nye dagsordener for vores forståelse af, hvad der binder os sammen og hvad der skiller os ad i Europa. 

Kan vi blive klogere på vores fælles rødder og de strømninger som har krydset grænser gennem tiden, kan vi måske også bevare håbet om at historien ikke ender med død og ødelæggelse, men fortsætter med kamp for liv og frihed i tanke og tro. 

Kom og lyt til hvilken rolle kvinderne spillede i den første kirke, oplev den tidlige kristne billedverden, hør om den aktuelle situation i Ungarn med musikalske indslag undervejs, bliv klogere på Rusland som anfægtelse for Vesten og bliv inspireret af kristendom og folkelighed hos henholdsvis Dostojevski og Grundtvig.

 Kom med os på en rejse, hvor vi kan skærme vor undren sammen!

Det er gratis at deltage i sommerhøjskolen. 

Forfriskning i pausen koster 25 kr,  der går til Islev menighedsplejes julehjælp.   Der kan bestilles kirkebil ved henvendelse til kirkekontoret.  Alle er velkomne – ingen tilmelding!                                                                                           

Arr. Kirkens præster