Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Islev Kirke
Forkyndelse for alle

SOMMERHØJSKOLE: Kvindestemmer, kvinderoller og kvindehistorier i den tidlige kristendom

JUL
13

SOMMERHØJSKOLE: Kvindestemmer, kvinderoller og kvindehistorier i den tidlige kristendom


Dato Onsdag d. 13. juli 2022, Kl. 19:30 til kl. 21:30
Sted Islev Kirke, Slotsherrensvej 321, 2610 Rødovre
SOMMERHØJSKOLE: Kvindestemmer, kvinderoller og kvindehistorier i den tidlige kristendom

Foredrag ved Marianne Aagaard Skovmand, sognepræst phd og forfatter

Kristendommen har på linje på med andre religioner haft og har stadig betydning for, hvordan vi opfatter henholdsvis det at være kvinde og det at være mand. Og for at kvinden i mange tilfælde betragtes som det svage og underlegne køn, der stadig i store dele af verden ikke har retten til at bestemme over eget liv.

Går vi tilbage til dengang det hele begyndte i kirkens tidlige historie tegner der sig imidlertid et billede af, at kvinder havde langt større betydning for tilblivelsen af kristendommen, end man hidtil har ment. Det gælder Jesu tolv disciple, tolv mænd, som traditionen tilskriver det, men der var snarere tale om en større gruppe, hvor begge køn var repræsenteret. Og så bør Maria Magdalene, der jo fik et evangelium opkaldt efter sig, betragtes som en slags chefdiscipel på linje med disciplen Peter. Og Jesu mor Maria blev i den tidlige kristendom æret som præst og med en autoritet, der langt overgik mændenes. 

Den flittige brevskriver Paulus er nok især berømt for at have udtalt de berømte eller berygtede ord om, at kvinder skal tie i forsamlinger. Men måske har han aldrig sagt sådan, og det fremgår med al tydelighed af hans breve, at han arbejdede godt sammen med kvinder.

Marianne Aagaard Skovmand, sognepræst phd og forfatter, der i efteråret 2021 udgav bogen De skjulte ledere. Om kvinderne i den tidlige kristendom, fortæller i foredraget ud fra den nyeste forskning om kvindernes rolle og betydning i den tidlige kristendom.


Foredraget er en del af Islev Kirkes Sommerhøjskole 2022:

 `Skærm vor undren´ - 5 udvalgte onsdage fra 29. juni til 3. august

Skærm vor undren og bevar/ gåden om det sidste svar/ lad os tro ar vi er mer´/ end en skal af støv og ler!

Således lyder det i vers 6 i Lisbeth Smedegaards salme Gådefuld er du, vor Gud! (DDS 22 – og heraf titlen på årets sommerhøjskole

Sommerhøjskolen indbyder i år til en række foredrag med nedslag i vores åndelige, kirkelige og kulturelle rødder. Indenfor de sidste måneder har vi oplevet, at krigen i Ukraine sætter nye dagsordener for vores forståelse af, hvad der binder os sammen og hvad der skiller os ad i Europa. 

Kan vi blive klogere på vores fælles rødder og de strømninger som har krydset grænser gennem tiden, kan vi måske også bevare håbet om at historien ikke ender med død og ødelæggelse, men fortsætter med kamp for liv og frihed i tanke og tro. 

Kom og lyt til hvilken rolle kvinderne spillede i den første kirke, oplev den tidlige kristne billedverden, hør om den aktuelle situation i Ungarn med musikalske indslag undervejs, bliv klogere på Rusland som anfægtelse for Vesten og bliv inspireret af kristendom og folkelighed hos henholdsvis Dostojevski og Grundtvig.

 Kom med os på en rejse, hvor vi kan skærme vor undren sammen!

Det er gratis at deltage i sommerhøjskolen. 

Forfriskning i pausen koster 25 kr,  der går til Islev menighedsplejes julehjælp.   Der kan bestilles kirkebil ved henvendelse til kirkekontoret.  Alle er velkomne – ingen tilmelding!                                                                                           

Arr. Kirkens præster